Makovecz Imre

2011. szeptember 10.

Művei újra meg újra bizonyították, ha van rá komoly akarat és összefogás, hozzáértés, ha van egy álom és tudjuk, hogyan váltsuk azt valóra, ha elszántan dolgozunk, sok mindent megtehetünk- fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntőjében az ünnepi díjátadó ünnepségen szeptember 10-én, Esztergomban.

Életműve, aktív társadalmi tevékenysége elismeréseként vette át a Szent István-díjat Makovecz Imre, a magyar építészet kiemelkedő alakja, az organikus építészet megteremtője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója az esztergomi Vármúzeum Korona termében.

Azon a helyen állunk, ahol minden elkezdődött. Ezen a helyen emelte fel a Szent Király a keresztet és a zászlót, hogy a honfoglaló törzsek szövetségéből nemzetet, szállásterületükből országot építsen. 40 esztendőt mért ki számára a Gondviselés. Ez alatt a 40 év alatt lefektette azokat az alapokat, amelyekre mindig építhetünk, s amelyekre mindig építenünk kell- fogalmazott Hende Csaba köszöntő beszédében. A honvédelmi miniszter kiemelte: a múlt példa és örökség. A végelszámolásnál nem azt fogják tőlünk megkérdezni, hogy honnan származunk, és milyen kulturális értékeink vannak, hanem azt, hogy mit tettünk meg egymásért. Hende Csaba hangsúlyozta: „ma azért gyűltünk össze Szent István nevében, az ő örökségének zászlaja alatt, mert hisszük, hogy folytatnunk kell az országépítő művét. Folytatnunk kell nekünk is, mint minden nemzedéknek. A magunk helyén, a magunk idejében, a magunk lehetőségei között”.

A Szent István-díj idei kitüntetettjének, Makovecz Imének az alkotómunkásságát méltatva kiemelte, ő az előtte álló feladatot az építészet eszközeivel látja el. „Műveid újra meg újra bizonyították: ha van rá komoly akarat és összefogás, ha van elgondolás és hozzáértés, ha van egy álom és tudjuk, hogyan váltsuk azt valóra, ha meg tudjuk tervezni a hozzá vezető utat és elszántan dolgozunk, sok mindent megtehetünk- fogalmazott Hende Csaba. Elismerően szólt az építész közéleti szerepéről is, hiszen „mindig ott volt, ahol tenni kellett valamit, amíg meg kellett fogni a munka végét”. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: Makovecz Imre élete olyan, amelyre méltán tekinthetünk, s amelyből tanulhatunk, ha a magunk számára keressük az út bejárásának mikéntjét!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük